Еве како изгледа натриум глутамат Е621 – адитив кој се става во големи количини во речиси сите видови на храна и рестораните го познаваат доста добро, а се додава за да го интензивира вкусот на храната.

Бел кристален прав, кој личи на сол и шеќер. Водениот раствор од него има вкус на супа со месо. Може да биде додаден во секаква храна. Натриум глутаматот води до зголемување на апетитот, прејадување и до прекумерна тежина.

Се користи со цел да се поттикнат клетките во мозокот, дејството е како на дрога, продира лесно во крвта и мозокот и доведува до промена на гените кои се одговорни за чувствување на вкус.

Натриум глутамат се содржи и во сите колбаси, салами, виршли, суџуци, чипсови, подготвени супи, конзерви, пиво и многу други. Безопасни доза за телото на возрасен е 1,5 грама на ден, за деца – не повеќе од половина грам. Денес во светот се употребуваат околу 200 илјади тони годишно од овој додаток. Симптомите на предозирање од Е621 се нарекува синдром на кинески ресторан и би можеле да бидат поспаност, мигрена, нарушување на видот, хормоналната нерамнотежа, гадење, слабост, вртоглавица, болки во градите и друго.

Откриен е во 1907 година во Јапонија од Икеда Кикунае, кој во експерименти открил дека супстанцата го засилува вкусот на храната. Тој не само што го засилува природниот вкус на производите, но и го подобрува вкусот и аромата на конзервирањето, брзата храна, замрзнатите производи.

Тој е доста популарен во Америка и благодарение на него, таму се купува повеќе храна. За време на експерименти, истражувачи додавале натриум глутамат во храната на глувци и тие го загубиле видот.

Една од негативните последици од употребата на натриум глутамат е дека тој влијае врз рецепторите на јазикот, кои со текот на времето ја влошуваат перцепцијата на храна.

Често пати, поради натриум глутамат кој ја прави храната многу вкусна, ние не можеме да престанеме да јадеме секаква шетна храна, како чипсови, чоколатца, подготвени супи и др. Тој предизвикува зависност, односно човекот на потсвесно ниво да преферира производи кои го содржат и тоа е добредојдено за производителите, бидејќи се зголемува нивната продажба.

Запомнете!

Производителите на храна имаат корист да употребуваат Е621, бидејќи со овој додаток ги намалуваат трошоците на производството и ја маскираат неквалитетната стока, односно производството, што треба да биде укинат.