Се повеќе и повеќе луѓе страдаат од стомачни проблеми. Одложениот дигестивен тракт, запек и лошиот метаболизам влијаат на секое трето лице. Лекарите препорачуваат редовно користење на овие 3 чаеви како решение.
Чај од сене
Сене е тропско растение кое најчесто се користи заради неговите лаксативни својства. Активните состојки на нејзините лисја влијаат во сплетот на нашите црева и со тоа што делуваат, листовите од сене ја започнуваат својата работа и делуваат како лаксатив.Чајот од сене промовира контракција на дебелото црево и со тоа и варењето. Покрај зрелите и исушени лисја, сене може да се користи како лаксатив. Самото овошје има помалку активни состојки и има поблаг ефект.
Чај од анасон
Ако чувствувате запек, надуеност или имате вознемирен стомак, чајот од анасон е најдобриот начин за подобрување на варењето на храната. Работи со тоа што има високо ниво на естроген во есенцијалното масло, со што се релаксираат цревните мускули и се забрзуваат грчевите и слабеењето. Чајот од анасон делува и на симптомите на иритабилно црево, како што се надуеност, грчеви, надуеност или дијареја. Тој е многу ефикасен во намалувањето на нивото на киселина во гастроинтестиналниот тракт, така што е одличен и може да се спротивстави на бактериите присутни во цревата.
Зелен чај
Зелениот чај има многу антиоксиданти и поради неговата висока концентрација на катехини, може да ги убие Helicobacter pylori, кои предизвикуваат чир на желудник. Зелениот чај ги уништува сите лоши бактерии, додека не ги уништува добрите кои се одговорни за правилно функционирање на цревата.
Конзумирањето на овој чај е најбезбеден начин за лекување на бактериски инфекции.