Бројката на луѓе заболени од рак ширум светот сѐ повеќе се зголемува. Тој е еден од најголемите убијци на Земјата.

Ракот е втора водечка причина за смрт на глобално ниво и е одговорен за околу 9,6 милиони смртни случаи во 2018 година.

Околу 70% од смртните случаи од рак се јавуваат во земјите со низок и среден приход.

Со години, научниците се опседнати со бесконечното истражување во обид да пронајдат лек за оваа болест.

Но, се чини дека конечно, една компанија во Австралија можеби го пронајде чудото на 21-от век.

Научните инженери велат дека создале вирус кој е способен да го убие секој вид на карцином, а резултатите од тестот досега се покажале како добри.

Иако постојат повеќе третмани за лекување како што се хемотерапија, радиотерапија, операција на тумори и многу други, овие научници сметаат дека конечно го пронашле универзалниот лек.

Можеби звучи контроверзен фактот дека лекувањето се постигнува со користење на вирус за борба против одредената болест, но резултатите се зачудувачки.

Во испитувањата биле вклучени најштетните и најневеројатните вируси.

На пример, модифицираната форма на вирусот на херпес тие го користеле како ефикасен третман против некои видови на рак на кожата.

Научниците создадоа нов вирус којшто е многу сличен на вирусот Вариола Вера, во обид да го излечат ракот

Оваа медицинска креација за лекување на рак тие ја нарекле CF33.

Она што тие откриле е дека CF33 значително излекувал голем број на глувци кои боледувале од карцином.

Ова откритие тие го сметаат како важен поттик и надеж за нивната понатамошна работа и наскоро ќе продолжат преоѓајќи на човечките искушенија.

Avstraliska-kompanija-sozdava-virus-sto-mozhe-da-ubie-sekakov-vid-na-rak 02 630x340.jpg

Овие експерти ќе започнат со тестирање на пациенти заболени од рак на дојка, а потоа и со останатите типови на рак.

Овој онколитички вирус е создаден од американскиот експерт за карцином, професорот Јуман Фонг. Неговиот иновативен третман бил развиен и лиценциран од австралиската компанија за биотехнологија Imugene.

Кога ќе започне лекувањето на човечките пациенти, научниците планираат да лекуваат различни видови на карцином, како што се: карцином на дојка, меланом, карцином на белите дробови, мочен меур, желудник, црева и др.

Овој метод ќе покаже каде третманот е најефикасен побрзо отколку самото тестирање кај еден карцином.

Јасно е дека шансите за стопроцентен успех се невозможни, земајќи ја предвид фазата во која ќе се открие болеста.

Сепак, професорот Фонг е уверен во врска со неговото откритие, поради неколку други специфични вируси за уништување на рак, кои веќе се докажаа како ефикасни во долгогодишната борба против смртоносната болест.

Avstraliska-kompanija-sozdava-virus-sto-mozhe-da-ubie-sekakov-vid-na-rak 03 630x340.jpg

Јуман Фонг е сигурен дека овие обиди нема да им нанесат никаква штета на луѓето, туку единствено ќе ги зголемат шансите за нивното закрепнување.

Пациентите ќе имаат вирус инјектиран директно во нивните тумори, каде што тој ќе се размножува сè додека, ефикасно не се распрсне од туморот, убивајќи го.

Иако развојот е неверојатно возбудлив, луѓето се однапред предупредени дека има долг пат до одлуката за пренесување на овој процес во болниците.

Професорот Фонг моментно е во Австралија и веќе работи на организирање на клиничките испитувања, кое исто така ќе бидат спроведени и во странство.