Постојат некои лекови и додатоци во исхраната кои никогаш не треба да се мешаат со кофеин. Фармацевтите тврдат дека ова може да биде особено опасно.

Можеби не мислите дека кафето може негативно да влијае на лековите за дијабетес. Но, всушност, „кафето може да го зголеми нивото на шеќер во крвта кај некои луѓе, што веројатно ќе ги потисне ефектите на антидијабетичните лекови“, предупредуваат светските портали. Дијабетичарите кои сакаат да пијат кафе треба внимателно да го следат нивото на шеќер во крвта.

Лекови за тироидната жлезда: Студијата од 2008 година објавена од Националната библиотека за медицина покажа дека кафето се меша со ефектите на левотироксин, лек за тироидната жлезда. Веб-страницата „Very Well Health“ објаснува дека кофеинот влијае на начинот на кој телото го апсорбира левотироксинот.

– Кофеинот е стимуланс кој може да ја зголеми интестиналната подвижност и мускулните контракции кои ја движат храната низ дигестивниот систем, пишува порталот. Кофеинот има и благо лаксативно дејство и ја зголемува количината на течност во столицата.

Витамини и додатоци во исхраната: Витамините нема да имаат добро дејство ако нивните својства се туркаат премногу брзо по вашиот дигестивен систем или се исфрлат од вашето тело пред да имаат позитивен ефект. Кафето е диуретик и може да доведе до губење на витамини растворливи во вода, како што се витамините Б и витаминот Ц кога се земаат заедно.

– Кофеинот ќе го забрза дигестивниот процес со зголемување на контракциите кои ја туркаат храната низ вашиот дигестивен систем“, пишува порталот „LiveStrong“, чии експерти исто така истакнуваат дека кафето може да ја ограничи или намали апсорпцијата на железо и калциум.