Здравјето на мозокот е клучно за одржување на когнитивните функции, јасноста и помнењето како што старееме.

Исто како што вежбањето му користи на телото, одредени видови храна можат да го поддржат здравјето на мозокот. Храната богата со хранливи материи, вклучувајќи ја и онаа богата со антиоксиданти, здрави масти и есенцијални витамини, игра клучна улога во поттикнување на функцијата на мозокот.

Вклучувањето на храна која го јакне мозокот во нашата исхрана може да ја подобри меморијата, да нè заштити од когнитивен пад и да ја поддржи целокупната ментална благосостојба. Неврохирургот д-р Брет Озборн истакнува некои од неговите омилени намирници за одржување на здравјето на мозокот.

Боровинки

Боровинките се богати со антиоксиданти кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес и воспалението во мозокот. Ова може да ги заштити мозочните клетки од оштетување и да го намали ризикот од невродегенеративни болести.

„Боровинките се богати со антиоксиданти наречени антоцијани кои помагаат во заштитата на мозокот од оксидативен стрес и воспаление. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање боровинки може да ја подобри меморијата и да го одложи когнитивниот пад поврзан со стареењето. Јадам боровинки секој ден, без разлика дали ги ставам во смути или во салата“, вели д-р Озборн за „SheFinds“.

Зелен лиснат зеленчук

„Зелениот лиснат зеленчук помага во здравјето на мозокот со тоа што го намалува воспалението и ги подобрува когнитивните функции. Јас користам свеж спанаќ во утринското смути. Зелениот лиснат зеленчук е добар за варење, а здравиот дигестивен систем често значи и здрав мозок, бидејќи двата система се поврзани“, објаснува неврохирургот.

Брокула

Брокулата е сестран и популарен зеленчук. „Брокулата содржи соединенија како сулфорафан кои се поврзани со намалување на воспалението и подобрување на здравјето на мозокот. За почеток, сулфорафанот е исто така хемопревентивно средство против ракот, особено ракот на дојката. Додадете малку брокула во вашите оброци“, забележува д-р Озборн.

Јајца

Богатиот вкус и текстурата на јајцата ги прави совршени за секој оброк. Покрај тоа, тие се одлични за здравјето на мозокот.

Д-р Озборн вели: „Мастите во жолчките го поддржуваат производството на холестерол, кој е важен за синтезата на миелинот, супстанција која ги обвива невроните и овозможува пренос на сигналот, како изолацијата околу електричните жици. Затоа, не избегнувајте цели јајца. Тие не се лоши за вас“.

Масна риба

Масните риби, како што се скушата, лососот и сардините, се полни со омега-3 масни киселини, особено EPA и DHA. Овие есенцијални масти се дел од структурата и функцијата на мозокот, тие придонесуваат за флуидноста на клеточната мембрана и ја поддржуваат комуникацијата на невроните.

„Овие есенцијални масти се клучни за одржување на здравјето на мозокот и се поврзани со подобрена меморија, регулација на расположението и намален ризик од когнитивен пад. Бидејќи не сакам риба, земам омега-3 масни киселини во форма на додаток во исхраната, што е исто така во ред“, заклучува д-р Озборн.