Важно е секоја жена да ги знае за да може навреме да открие подмолно заболување. Според статистичките податоци, секоја осма жена боледува од карцином на дојка, а успехот на третманот зависи директно од тоа колку брзо се открива болеста.

Ние сме навикнати да веруваме дека главниот симптом на болеста е неоплазми (грутки) во градите – и затоа често ги игнорираме другите рани симптоми. Во меѓувреме, вниманието кон нив може да го спаси не само здравјето, туку и животот на секоја жена.

Дијагностицирајте го навреме, карциномот се лекува.

Пет рани симптоми на карцином на дојка кои не ги забележуваме:

Кашлица

Кашлица која не е поврзана со настинка или грип или која не сака да престане, иако порано сте се опоравиле од сезонски заболувања, може да биде симптом на карцином.

Понекогаш туморот може да изврши притисок врз белите дробови и да предизвика кашлица.

Во други, посериозни случаи, кашлањето може да предизвика метастази: во секој случај, кашлица со нејасно потекло е доволно добра причина да се посети лекар.

Проблеми со цревата

Запек или дијареја, кои се појавуваат без очигледна причина и траат долго време, исто така може да бидат симптом на карцином на дојка. Ако вашиот стомак се однесува „неприродно“ тогаш проверете ги градите – можеби ова ќе ви го спаси здравјето.

Воспалени лимфни јазли

Воспалението на лимфните јазли во аксиларната област или неоплазмата на истото место е повод да имате ултразвук и да се консултирате со лекар.

Факт е дека ткивата што ги сочинуваат градите на жената се протега на пазувите – и туморот може да се наоѓа и таму. Ако забележите какви било неоплазми во оваа област, задолжително консултирајте се со вашиот лекар.

Чешање

Постојаното чешање, особено во пределот на брадавиците, може да сигнализира дека вишокот на течности се акумулира во пределот на градите. Ова понекогаш е предизвикано од формирање на нови крвни садови кои го хранат туморот. Не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар.

Болка во грбот

Постојана болка во грбот што не заминува, и покрај масажата, може да биде и симптом на карцином на дојка.

Факт е дека туморот може да изврши притисок врз нервните лигаменти, предизвикувајќи болка. Ако грбот постојано „боли“, не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар.

Откако ќе наполнат 30 години дамите, треба да имаат редовен гинеколошки преглед, кој вклучува и мануелен преглед на дојка, барем еднаш годишно.