Лузните од акни се проблем кој се појавува кај многу луѓе. Иако не претставуваат никаква пречка за здравјето, многумина сакаат да се ослободат од нив поради естетски причини и поради тоа фрлаат пари за скапи препарати преполни со штетни хемикалии.

Добрата вест е дека доколку сакате да се ослободите од овие лузни, потребни ви се само две состојки кои веројатно веќе ги имате во кујната.

  • Јаболков оцет
  • Мед

Примена:

  • Поради своите антимикробни и антиоксидативни својства, јаболковиот оцет често се употребува како природно средство за дезинфекција. Секако, нема да ви помигне во потполност да се ослободите од оние стари лузни, но сигурно ќе ги намали за да не бидат видливи.

За да го намалите црвенилото и воспалението, помешајте оцет со мед, нанесете на лузните и измијте го лицето по 10 минути.