Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски, во телевизиско гостување посочи дека согласно Заводот за статистика од државата се иселиле над 130.000 граѓани. Додека пак во високо образовани има намалување за 10.000 жители само за еден квартал.

– Според Државниот завод за статистика која е владина институција, активно население во вториот квартал за 2021 година е 945.412 граѓани, а активно население за 2022 година е 812.056 граѓани, или тоа е 133.000 луѓе разлика. Само во високо образование имаме намалување за 10.000 жители за само еден квартал, односно втор квартал 2022 година 204.464 и трет квартал 194.774 значи 10.000 високо образовани се иселиле од државата. Еве ги бројките тие се од Државен завод за статистика, вели Николоски.

Николоски го праша Битиќи дали е точно дека Македонија во 2026 година согласно податоците од Министерството за финансии ќе треба да врати над 1 милијарда евра како долг резултат на задолжување од страна на владата на СДСМ:

„Дали во 2026 година заради ваше задолжување Македонија треба да врати 1 милијарда и 373 милиони евра. Дали треба да врати? Ова е од финансии од ваша институција, профил на отплата на долгот на централната власт и на гарантираниот долг во милиони евра. Дали во 2025, 2026 и 2027 година треба да ги враќате обврзниците од по 700 милиони евра кои што ги земате годинава, лани и преклани. Обврзници кои што вие ги земате за трошење, праша Николоски и додаде дека во време на криза во Украина, владата на СДСМ ќе троши 733 милиони евра по основ на договорни услуги согласно Буџетот за 2023 година“.

-Колку ви се трошоци проектирани за договорни услуги во Буџетот за 2023 година. Јас ќе ви кажам 733 милиони евра, оваа година е 674 милиони евра. Споредено кога имаше светска економска криза во 2009 година биле 370 милиони евра, кога била европска должничка криза биле 373 милиони евра. Во криза во војна во Украина наместо да намали со трошење владата, владата за договорни услуги користи 733 милиони евра. Ова се дискреционите трошења, рече Николоски.