Унијата на здруженија предводена од ЗМСТА – За нас по повод „Интернационалната недела на сестринството“ која трае од 5 до 12 мај објавува конкурс за „најуспешна и најхумана сестра“, на кој може да аплицираат сите медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри од Македонија.

Конкурсот ќе трае до 24 април, а за пријавените кандидати ќе одлучува комисија според претходно утврдени критериуми.

Избраните кандидати ќе бидат прогласени на 11-ти мај 2018 на свечената академија по повод „Денот на медицинската сестра“.

 Плакетата за најхумани и најуспешни ќе го промовира и мотото на сестринството во Македонија: „Ние медицинските сестри можеби не сме ангели, но сме втората најубава работа по ангелите“.
Целта на конкурсот е да  започне традиција каде ќе се истакне и почитува секој вложен труд. Без оглед на возраста, степенот на образование или години на работно искуство, кандидатите може да конкурираат самостојно или пак да ја посочат колешката/колегата кој/а според нив треба да го носи епитетот најхуман (а)