Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 12 840, бројката на оздравени пациенти е 9361, на починати е 547, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2932.

Во текот на изминатото деноноќие беа регистрирани нови 103 заболени и тројца починати од кои најмладиот имаше 35 години.

Чаир заедно со Гази Баба и Аеродром се скопските општини кои имаат најголем број на активни случаи од вирусот. Погледнете каква е денешната состојба со бројот на активни случаи по општини во Скопје:

• Чаир – 134
• Аеродром – 123
• Бутел – 66
• Гази Баба – 124
• Центар – 87
• Карпош – 98
• Сарај – 33
• Кисела Вода – 70
• Ѓорче Петров – 65
• Студеничани – 30
• Шуто Оризари – 58
• Арачиново – 17
• Илинден – 12
• Петровец – 7
• Чучер Сандево – 10
• Сопиште – 10
• Зелениково – 4
• Странец – 3

• Нераспределен – 2

На ниво на територијата на Македонија, Скопје, Куманово, Гостивар и Штип се градовите кои се на чело на листата по бројот на активни случаи. Погледнете каква е денешната состојба на активни случаи по градови во републиката:

• Скопје 5418, активни 953
• Куманово 1289, активни 298
• Дебар 226, активни 67
• Штип 1048, активни 260
• Прилеп 365, активни 40
• Тетово 1141, активни 151
• Струга 521, активни 167
• Велес 243, активни 27
• Битола 184, активни 74
• Охрид 309, активни 66
• Кавадарци 158, активни 103
• Гостивар 660, активни 289
• Гевгелија 31, активни 13 (*7 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 6 на Богданци)
• Струмица 52, активни 23
• Крива Паланка 30, активни 5
• Радовиш 38, активни 10
• Крушево 16, активни 1
• Кочани 128, активни 29
• Пробиштип 69, активни 17
• Демир Хисар 60, активни 37
• Македонски Брод 65, активни 45
• Пехчево 8, активни 2
• Берово 15, активни 6
• Валандово 7, активни 1
• Виница 51, активни 36
• Делчево 10, активни 5 (*4 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)
• Кратово 15, активни 1
• Свети Николе 261, активни 61
• Кичево 240, активни 126
• Ресен 146, активни 7
• Неготино 36, активни 12 (*10 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)