Според д-р Дејвид Мајдалан, од клиниката во Кливленд, постојат јасни симптоми на лошо срце, на кои треба да се обрне внимание.

Абнормална срцева фрекфенција

Позната како аритмија, не значи дека срцето ви работи пребрзо или бавно, туку дека “прескокнува” отчукувања или има додатно отчукување. Тоа исто така може да значи дека станува збор за “тивка” аритмија. Обично е или сериозна или безопасна, па затоа е најдобро да се посети лекар. Симптоми: прескокнувања или додатни отчукувања, вртоглавица, несвестица, губење на здив, болка во градите, чувство на замор или слабост.

Што треба да престанете да работите?

Престанете да работите одредени активности, оставете го пушењето (ако сте пушач), престанете да консумирате алкохол (1 пијалок дневно за жени, два за мажи), баталете го кофеинот и лековите кои содржат стимуланси. Секогаш побарајте совет од лекар за да дознаете кои лекови се соодветни за вас.

Болка во градите

Болките во градите може да биде предизвикани од било што, од болки во мускулите до срцев удар и не треба да се занемарат. Сепак, срцето не ги предизвикува овие непријатности, туку мускулите на белите дробови, хранопроводникот, нервите или ребрата, вклучувајќи го и градниот кош. Болката може да биде остра, тапа, запалена, болна или како некој да ве боде. Симптоми: вртоглавица, гадење, брзо отчукувањата на срцето, или брзо дишење, конфузија, сив тен, прекумерно потење, болка во вилицата, левата рака, или грбот, ненадејно чувство на притисок под градите, исклучително низок крвен притисок, недостаток на воздух.

Причини за болка во градите и срцето

Коронарна артеријска болест, ангина, инфаркт, миокардитис (истите симптоми како и кај срцевиот удар, но без блокади), перикардитис, хипертрофична кардиомиопатија, валвула.

Тромбоза на длабоки вени (ТДВ)

Ова може да предизвика тромб во една или повеќе длабоки вени. Обично се јавува кога страдате од одредени медицински состојби кои влијаат на згрутчување. Тоа може да ви се случи ако сте имале операција, по несреќа или кога сте на болничко или домашно лекување. ТДВ може да предизвика пулмонална емболија, благодарение на тромб кој оди директно во белите дробови. Симптоми: болка и чувствителност во една нога, топла кожа во пределот на згрутчувањето, црвенило на задниот дел на ногата под коленото. Болката може да биде полоша ако ја свиткате ногата и најчесто (не секогаш) влијае на една нога.

Белодробна емболија

Ако не се лекува, 1/10 лица со ТДВ ќе развијат белодробна емболија. Ова е сериозна состојба која предизвикува: губење на здив (ненадејно или постепено), болка во градите која се влошува како што дишете, ненадеен колапс. ТДВ и белодробната емболија подеднакво бараат медицинска помош. ТДВ секој може да развие, но почеста е кај луѓе постари од 40 години. Постојат и други фактори на ризик како што се: наследни ТДВ, неактивност за долги периоди, оштетување на крвните садови, рак (хемотерапија, радиотерапија), бременост, дебелина, замена на хормоните.

Срцев удар

Исто така познат како миокарден инфаркт, се јавува кога протокот на крвта запира до срцето и предизвикува оштетување на срцевиот мускул. Симптоми: болка во градите или непријатност која се протега до рамо, раката, грбот, вратот или подлактицата. Често се наоѓа во центарот на левата страна на градниот кош и трае подолго од неколку минути. Нелагодноста предизвикува чувство на запалено срце. Во други симптоми спаѓаат уште и недостаток на здив, гадење, вртоглавица, ладна пот и замор.

Опасност

Сепак, акумулирање симптомите на срцев удар обично е постепено и ретко моментално. Колку побрзо реагирате, толку повеќе имате шанси да преживеете. Веднаш јавете се во службата за итен случај во колку приметите некои од овие симптоми.

Коронарна срцева болест (КСБ)

Коронарната срцева болест е термин кој опишува што се случува кога протокот на крвта во срцето е блокиран или прекинат со акумулација на масни супстанции во коронарните артерии. Со текот на времето, артериите се полни со масни наслаги и овој процес е познат како атеросклероза, а маснотиите атерома.

Што предизвикува атеросклероза?

Фактори на живеење, пушење, висок холестерол, висок крвен притисок (хипертензија) и дијабетес.