Променете го начинот на подготовка, изберете печење наместо да пржите риба.
Потребни состојки:
три морска риба (скуша, харинга) или пастрмка
сол
300 мл масло
1 лажичка мелен црвен пипер
1 лажица зачини за риба
малку оригано и бибер
4 чешниња лук
2 големи глави лук
2 големи пиперки,
1 голем домат или од конзерва
Подготовка:
Во сад ставете го маслото, пиперката, зачинот за риба, 1 лажичка црвен пипер, бибер, оригано, сол и сето измешајте.
Посолете ја рибата, прелијте ја со маринадата, наполнете ја со лук и ставете малку маринада внатре покријте ја со фолија и оставете ја најмалку 1 час.
Извадете го исечканиот кромид, бибер и домат и додадете малку сол. Во трепсија наредете го измешаниот кромид, бибер и домат, одозгора наредете ја рибата и сè прелијте со маслото од маринадата.
Се пече на 220 степени околу 50 минути.