Прополис долго се користи во медицината. Неговото клучно својство е антиоксидансот и антимикробното средство. Со други зборови, прополисот помага во борбата против малигни болести.

Сепак, треба да се напомене дека прополисот помага само во почетните фази на канцер.

Димитриј Обгал предложил метод што е најефикасен во лечењето многу болести.

Кои здравствени проблеми може да ги реши прополисот?

Прополисот помага во случаи кога се користат антибиотици (го засилува нивното дејство). Но и самиот прополис е моќен антибиотик. Со користење на прополис немате ризик од несакани дејства, за разлика од некои антибиотици.

Прополисот помага:

  • Кај секој воспалителен процес во усната празнина
  • Кај секоја болка во грлото
  • Лекува болести на дигестивниот систем (тука спаѓа и чир на желудник)
  • Го лекува црниот дроб

Единствената контраиндикација за употреба на прополис е алергијата. Прополисот е прилично јака компонента и може да предизвика алергиска реакција, особено кај луѓе што се алергични на производи од пчели. Прекумерната доза на прополис е непрепорачлива!

Во која форма може да се користи прополис:

  • Алкохолна тинктура
  • Чај
  • Џвакање како гума за џвакање (најефикасен метод)

Постои уште една техника на користење прополис и таа има силно влијание врз организмот, спречува широк спектар на болести – од онколошки до настинки.

Техника на нанесување прополис:

Земете мало парче прополис, со големина на глава на чкорче. Ставете го тој мал дел прополис помеѓу задниот заб во вилицата и образот (од надворешната страна на забот). Препорачливо е да го направите ова по оброк. Најдобро е кога ќе измиете заби навечер да ставите прополис и да одите на спиење.

Оваа техника се заснова на методот капка по капка, кога потребни лекови полека влегуваат во организмот.  Овој метод на примена на прополис се препорачува за време на епидемии на вируси.