Како што старееме, одржувањето на когнитивното здравје станува главен приоритет. Добрата вест е дека храната што ја јадеме може да има значително влијание врз способноста на нашиот мозок да функционира добро, па дури и да развива нови мозочни клетки.

Невронаучникот д-р Роберт Лав, кој е специјализиран за спречување Алцхајмерова болест преку научни истражувања и практични совети за исхрана, откри како храната што ја јадеме влијае на здравјето на мозокот.

Тој ја истакна важноста на одредени намирници кои се особено корисни за когнитивното здравје. Еве кои ги издвои и зошто.

1. Сардини
Сардините се преполни со хранливи материи неопходни за здравјето на мозокот. Сардините се здрава, масна риба богата со омега-3 масни киселини, вели д-р Лав. Јадењето здрави масти, како оние што се наоѓаат во сардината, му обезбедува на мозокот потребните материјали за поправка и раст на нови мозочни клетки.

2. Кисела зелка
Кисела зелка може да биде изненадување за многумина, но нуди значителни придобивки за здравјето на мозокот преку врската црево-мозок. Киселата зелка е одлична за вашиот мозок. Не мора да го стимулира растот на мозочните клетки, но придонесува за развој на добри бактерии во цревата, објаснува д-р Лав.

Вклучувањето на кисела зелка во вашата секојдневна исхрана може да помогне да се одржи здрав цревниот микробиом, кој пак ја поддржува когнитивната функција.

3. Харинга
Друга риба што д-р Лав силно ја препорачува е харингата. Харингата е една од здравите масни риби, мала е и има малку жива, истакнува тој. Слично на сардините, харингата е богата со здрави масти кои ги обезбедуваат клучните супстанции потребни за создавање на нови мозочни клетки. Исто така, покрај тоа што е богата со омега-3 масни киселини, харингата е вкусен и разновиден додаток на храна.

На крајот на краиштата, вклучувањето на оваа храна во вашата исхрана може значително да влијае на здравјето на мозокот и когнитивната функција, особено како што старееме. Храната што ја јадете е многу важна, заклучи д-р Лав.