Германски суд донесе одлука дека пиварниците не смеат да го рекламираат пивото како производ кој е добар за здравјето. – Алкохолните пијалаци според правилниците на ЕУ не смеат да се рекламираат на начин кој би моќел да сугерира дека се добри за здравјето, се наведува во пресудата на највисокиот германски суд. Така, германската пиварница „Хаерла“ изгуби на последната судска инстанца откако два суда ја забранија употребата на зборот „Bekoemmlich” во рекламирањето. Германскиот збор “Bekoemmlich” според германскиот речник се дефинира како „лесно сварлив”, но може да се толкува и како „благотворен”.