Јајцето е една од ретките намирници чија старост е тешко да се препознае бидејќи неговата содржина изгледа непроменета и по истекот на рокот на траење. Како би ја утврдиле неговата свежина помага овој многу едноставен трик. Потребни ви се неколку секунди, проѕирен стаклен сад и обична вода.

Постапка:
Ставете вода до половина во садот и во неа ставете ги јајцата.

Јајцето е најсвежо кога штом го ставите во садот потоне на самото дно и остане да лежи неподвижно.
Седум дена старо јајце чиј рок се уште не е поминат, во садот со вода се балансира на средина со својата тежина и лесно се подигнува од дното на садот.

Ако јајцето во целост е опасно за конзумирање, тоа откако ќе го ставите во садот со вода, моментално се подигнува од дното и стои на површината на водата.