Нашето тело ни испраќа сигнали секогаш кога нешто не е во ред со нашето здравје. Доколку имате некои од следниве симптоми, лекот е лесн, но дијагнозата оставете ја на лекарот.

Ова се најчестите симптоми при недостаток на железo.

Континуиран замор и недостаток на воздух

Ако за време на секојдневните активности како што се одење, домашната работа или вежбање, се заморувате можно е дека вашето тело може да му недостасува железо. Нашите тела користат железо да се направи хемоглобин, содржани во црвените крвни зрнца, кои придонесуваат за пренос на кислород. Недостатокот на кислород во крвта доведува до чувство на постојан замор.

Лоша концентрација

Ако забележите дека вашата концентрација еёнамалена, и тешко ги извршувате секојдневните обврски.

Рамнодушност

Еден од можните симптоми на недостаток на железо може да биде и апатија и депресија. Ако забележите промени во расположение и емоции, и немате желба за работи што вообичаено имате, не заборавајте да ја проверите вашата крвна слика.

Бледа кожа

Може да биде показател за намалена железо. Бледа кожата е предизвикана од слаба циркулација и намален број на црвени крвни зрнца.

Помалку енергија и лоша кондиција

Недостатокот на железо ја намалува физичката способност и издржливост на телото. Ако вежбате редовно, ќе забележите дека физичката активност станува премногу напорна.

Болки во мускулите

Ако по долга прошетка или тренингот чувствувате силна болка во мускулите, но не се правеле нешто што инаку не би се правеле, можеби на телото му недостига железо. Оваа состојба го отежнува опоравување на мускулите.

Кршливи нокти

Кога ноктите не се толку цврсти како што треба да бидат, лесно да се крши и се лупат, во право време е да се направи анализа на крвната слика.

Често сте болни

Ако често настинувате и имате воспаление на дишните патишта

Боја на урина

Ако приметите било каква промена во бојата во урината, веднаш посетете лекар. Понекогаш кога недостасува железо во организмот, урината станува розева а во некои случаеви дури и црвена.