Секако е позабавно да јадете во друштво, а едно најново истражување покажа дека дека исто така и поволно влијае на здравјето.

Луѓето кои јадат сами се изложени на поголем ризик од висок крвен притисок и покачен холестерол, покажа истражувањето.

Научниците итражувале која е поврзаноста меѓу осаменоста и здравствената состојба кај мажите и кај жените и откриле дека осамените мажи се изложени на поголем ризик.

Мажите кои секогаш јадат сами имаат за 45% поголеми шанси да развијат прекумерна дебелина, а ризикот кај жените бил на релативно исто ниво без разлика дали јаделе сами или не.

Можеби истражувањето на прв поглед делува неверојатно и смешно, но било спроведено бидејќи илјадници луѓе ширум светот живеат сами, што придонесува за развивање на чувстсво на осаменост и затоа се наклонети кон правење лоши избори кога бираат што ќе јадат.

Ваквите резултати до некаде имаат смисла бидејќи многу луѓе ги фаќа мрза да готват само за себе, па најчесто купуваат нешто да јадат на брзина.

Научниците анализирале 7.725 возрасни испитаници и следеле колку често јадат сами, а потоа ги споредиле тие податоци со нивната здравствена состојба.

Покрај повисокиот ризик од прекумерна дебелина, мажите кои јадат сами имаат и за 64% повисок ризик од развој на метаболички синдром.

Кај жените не биле забележани значителни промени кај испитаничките кои јаделе сами најмалку два пати дневно.