Пред неколку дена британски експерти повикаа да се консумираат 10 порции овошје и зеленчук дневно, наместо препорачаните пет, за да се обезбедат максимални придобивки за здравјето.

Иако дури пет порции на ден се премногу за многумина, експертот за исхрана Фиона Картер, открива дека дури удвоената количина не е толку тешко да се постигне.

Како да се набават 10 порции овошје и зеленчук дневно, претпоставувајќи дека една порција е еквивалентно на 80 грама?

  • Имајќи предвид дека според бројни експерти појадокот е најважниот оброк во денот, таа може да се користи за обезбедување на дел од овошјето и зеленчукот. Ако сте обожаватели на житни закуски, можете да додадете мала количина свежо овошје кон нив.
  • Чинии супа од зеленчук, без разлика дали е конзервирана или домашна – 2 до 3 порции.