Бидете победник во битката против целулитот

Терминот целулит, кој е во медицината се појави во почетокот на триесеттите години на минатиот век, вклучува промени во мобилното ткиво на кожата и поткожното ткиво, односно сврзното и масното…

Терминот целулит, кој е во медицината се појави во почетокот на триесеттите години на минатиот век, вклучува промени во мобилното ткиво на кожата и поткожното ткиво, односно сврзното и масното ткиво од крв и лимфните жлезди кои се наоѓаат во нив.

Појавата на целулит може да бидат под генетско влијание, а неговото потекло е фаворизирано од страна на голем број на фактори.

Тие фактори се: специфичните физиолошки процеси поврзани со пубертетот, бременост и менопауза, хормонални нарушувања, дебелина, неурамнотежен исхрана, недостаток на физичка активност, пушењето, алкохол, тесна облека, дигестивни нарушувања.

Физичката активност, пиење на многу течности и масажа ќе ви помогне во борба против целулитот. По секое туширање, посветете барем половина час за масажа со масло кое вие самите ќе си го подготвите. Измешајте неколку капки бадемово масло, есенцијално масло од лаванда, рузмарин и портокал.

Ставете памучни хеланки во топла вода во која веќе растворивте сода бикарбона, исцедете ги и облечете ги. Носете ги 40 минути. Односот нека биде на 1 литар вода една лажичка сода. Со ова, ќе ја подобрите циркулацијата, но и кожата ќе ви биде помека.


Related Articles