Во организација на Здружението за ретката болест хередитарен ангиоедем „ХАЕ Македонија” денеска и утре во Скопје ќе се одржи регионален состанок за хередитарен ангиоедем.

– Целта е да се идентификуваат состојбата, потребите и проблемите на пациентите со ХАЕ од регионот, да се дискутира за можностите за терапија, центрите за лекување, како и за можностите за едукација на медицинскиот персонал од овие земји. Освен тоа, на состанокот ќе се разменат искуства и информации меѓу земјите и ќе се работи на подигање на свеста и мотивирање на самите пациенти и доктори кои се борат со хередитарниот ангиоедем. Исто така, ќе стане збор и за соработката што може да ја остварат пациентите и докторите, како и за позитивните резултати кои може да произлезат притоа, соопштија од „ХАЕ Македонија”.

Состанокот е поддржан од меѓународната организација на пациенти со хередитарен ангиоедем (ХАЕи) и од неколку фармацевтски компании.

Предавачи на состанокот ќе бидат професор д-р Марк Рaидeл од Соединетите Американски Држави и професор д-р Хенриета Фаркаш од Унгарија, кои ќе зборуваат за тековните третмани, но и за идните пристапи кон лечење на ХАЕ.