Сонот е еден од најважните елементи за здравјето, убавината и нормалното функционирање на организмот.
Сепак, несоницата и наизменичното спиење се проблеми што ги мачат многумина. Ако сте меѓу мнозинството, дефинитивно треба да ја усвоите оваа рутина.
10 часа пред спиење – без кофеин
Експертите советуваат да не консумирате никакви пијалоци кои содржат кофеин 10 часа пред спиење, така што вашето тело целосно ќе се исчисти.
3 часа пред спиење – нема храна или алкохол
За да избегнете гастричен рефлукс и несоница, вечерајте најмалку три часа пред спиење. Исто е и со сите алкохолни пијалоци.
2 часа пред спиење – без работа
Престанете со сите активности поврзани со работата два часа пред спиење за да може мозокот да се смири и да се опушти.
1 час пред спиење – без да гледате во екран
Сината светлина е многу честа причина за несоница и слаб сон. Затоа, наместо да ја гледате серијата, поминете го последниот час пред спиење читајќи книга, со партнерот, во топла бања, да медитирате или нешто близу да се опуштите.