Се уште нема одлука во однос на можноста за враќање на рестриктивните мерки, кои што ги најавивме во текот на вчерашниот ден, во смисла на тоа дека Комисијата за заразни болести ги разгледува. Ги следиме информациите, бројките од денеска, ќе ги следиме и во текот на утрешниот ден или во четврток ќе се донесат соодветни одлуки.

Ова денеска на прес-конференција го истакна министерот за здравство Венко Филипче, кој рече дека Комисијата за заразни болести интензивно работи, анализира податоци, секој изминат ден кумулативно, две консекутивни недели и врз основа на тоа се димензионираат мерките. Според него, во тек се анализите на новодијагностицираните пациенти и се прават анкети во скопските општини и во регионот на Куманово.

-Засега нема податок дека е нешто непознато или нешто може да изнензади во смисла на нов кластер. Но внимателни сме одлуката ќе ја носиме во следните неколку денови, сигурно до четврок имајќи предвид дека и во петок има празник, во кој што може да се случи граѓани да не ги почитуваат превентивните мерки. Во однос на тоа како ќе се изведе, сигурно добро ќе се разгледаат регионите, па потоа ќе разговараме со одговрнони лица во МВР, кои што евентуално би го организирале сето тоа,. Знаеме дека е покомплицирано во рамките на еден голем град како Скопје. Тоа беше сосема поразлично во Дебар и во Куманово. Сега засега нема таква одлука. Јас верувам дека има можност да се избегне, но не можам тоа да го тврдам. До четврток ќе се донесе дефиниотивна одлука за тоа како ќе се организра движењето во текот на викендот, појасни Филипче на новинарско прашање.