Што се случува во вашето тело кога постите? Дека повеќечасовен пост е вистинско искушение за телото и душата сите добро знаеме, но дека по постењето здравјето значително се подобрува е помалку познат факт.

Кога е во прашање срцето многу помалку крв оди во дигестивниот тракт така што крвта оди во другите делови од телото поради што срцето беспрекорно функционира.

Исто така, постот овозможува токсините далеку побрзо да се елиминираат од белите дробови. За време на постот и стомакот се чисти и од него се елиминираат сите штетни работи.