Тироидните хормони се главните регулатори на телото и се клучни за извршување на сите процеси што се случуваат во сите органи и ткива.

Намалено ниво на тироидниот хормон: Хипотироидизам резултира со забавување на метаболизмот и последователно замор и во тешки случаи, забавување на варењето на храната, менструални нарушувања, оток, итн.

Покачени нивоа на тироидниот хормон: Тоа предизвикува „забрзување“ на функцијата на повеќето системи на органи, што резултира во зголемено чувство на нервоза, несоница, брзо чукање на срцето, брзо варење или тремор.

Функционалните нарушувања не се тешки за откривање, во најголемиот број случаи доволно е да се одреди серумското ниво на стимулирачкиот хормон на тироидната жлезда (TSH). TSH е главниот регулатор на производство на тироидните хормони и како таков, најточен показател за функционирање на тироидната жлезда и најдобриот показател за тоа колку хормон на тироидната жлезда му треба на организмот. Зголемените нивоа на тироидниот хормон (обично над 4,0 IU / ml) подразбираат недостаток на тироидни хормони, а намаленото ниво (<0,4 IU / ml) подразбира вишок на тироидни хормони.

Во случај на некој од горенаведените симптоми се препорачува да се одреди нивото на TSH во серум.

За жал, повеќето од овие симптоми се многу неспецифични, т.е. може да бидат резултат на голем број причини како што се: низок крвен притисок, ниско ниво на железо во крвта, „забрзан“ животен стил, кој деновиве е сѐ повеќе присутен кај помладите луѓе. Во секој случај, ако некое лице се чувствува лошо, сигурно е корисно да се провери функцијата на тироидната жлезда, бидејќи дисфункцијата на тироидната жлезда е релативно лесна и со тоа во голема мерка се елиминираат симптомите и во повеќето случаи се зголемува квалитетот на животот на овие луѓе.