„Што повеќе зеленчук во исхраната“ е правило кое не е применливо на компирот.

Поради количината на скроб во компирот, често се вели дека компирот дебелее па затоа многумина го сметаат за погубен за диетата. Меѓутоа, еден варен компир со средна големина има само 160 калории, нула маснотии и нималку холестерол.

Притоа, варениот компир мошне ќе ве засити, а содржи по 4 грама протеини и влакна.

Проблемот настанува ако компирот го исечкате и го испржите во длабоко масло па уште и ако обилно го посолите.

Ако баш сакате повкусен оборк, прелијте го варениот компир со маслиново масло и зачинете го со рузмарин.