Стрес, неурамнотежена исхрана, стареењето и антибиотиците ги уништуваат добрите бактерии во желудникот. Така се создаваат проблемите со варењето и со надуен стомак. За да ги отстраните овие непријатности, најдоро би било да му помогнете на својот организам повторно да го создаде добрите бактерии во желудникот.

Како? Со помош на јогуртот, посебно оние кои имаат додаток на пробиотик. Овој млечен напиток е посебно важен за организамот за време на летниот период кога цревните инфекции и труењата со храна се многу почести и кога поради високите температури многу луѓе го губат апетитот.

Најповеќе добри бактерии се наоѓаат во јогуртот кои се збогатени со пробиотици, тврдат универзитетските истражувачи. Тие велат дека токму јогуртот е еден од најздравите прехрамбени производи кои можете да ги нјадете на пазарот.

Иако долго време и докторите беа скептици околу хранливоста на јогуртот и неговото влијание на здравјето, последните истражувања сепак докажуваат дека пробиотичкиот јогурт помога околу контрола на тежината.

Исто така, пробиотиците помагаат во лечењето на астмата и различни инфекции, корисни се и делуваат антисептички кај воспаление на плуќа, дури можат да ги победат симптомите на некои алергии.

Стручњаците препорачуваат – седум дена пред да заминете на летен одмор, почнете да внесувате добри бактерии во организамот и бидете безбедни и опуштени при одморот.

Пробиотиците се живи микроорганизми кои внесени во поголеми количини, благотворно делуваат на човечкиот организам, подобрувајќи ги својствата на природниот микрофлорошки систем за варење. Отпорни се на желудниот сок, па затоа неоштетени доаѓаат до цревата.