На Клиниката за хематологија, се случија чуда во хематологијата, минатата година беа спасени два животи, покажувајќи ја моќта на донацијата на матични клетки. Овој чин на великодушност не само што ја истакнува издржливоста на човечкиот дух, туку ја нагласува и критичната потреба за проширена база на донатори.

Посвета на лекар: премостување на надежта за пациентите со акутна леукемија – Чуда во хематологијатa
Сочувствителна докторка по семејна медицина, водена од желбата да се направи разлика, одигра клучна улога во чудата на хематологијата и во спасувањето на пациент кој се бори со акутна леукемија. Овој несебичен чин го нагласува длабокото влијание што поединците во медицинската заедница можат да го имаат врз животите на оние на кои им е потребна.

Жртва на сестрата: Наоѓање надеж надвор од компатибилноста

Во друга трогателна приказна, решеноста на една сестра да му помогне на својот болен брат ја навела да донира матични клетки. Иако не беа идеални, нејзиниот придонес стана спас за уште еден пациент за кого трансплантацијата беше единствената шанса за преживување. Овој наратив фрла светлина врз непредвидливите, но сепак чудесни исходи кои произлегуваат од човечноста на донаторите.

Итен повик за акција: Зголемување на регистарот на донатори

И покрај тоа што има 5.000 регистрирани граѓани во базата на податоци за донатори, здравствените работници жестоко апелираат повеќе поединци да се приклучат. Целта е да се зајакнат шансите пациентите да се борат со хематолошки болести, каде што трансплантацијата на матични клетки служи како врвен зрак на надеж.

„Регистрирањето бара многу малку труд. Една посета на Институтот за имунологија, туба крв, едноставна согласност и пет минути од вашето време – тоа е сè што е потребно за да станете потенцијален спасител на животот“, нагласува д-р Ирина Пановска Ставридис, директор на УЗ за хематологија.

Обединување на заедниците: Колаборативен пристап

Согледувајќи ја потребата од колективна акција, здравствените власти започнуваат кампањи за информирање и едукација на граѓаните за значењето на донирањето матични клетки. Соработката со верските водачи се смета за клучен аспект на оваа иницијатива.

„Се ангажирав со водачите на различни верски заедници, признавајќи ја нивната витална улога. Нашата цел е да ги зближиме, да ја поттикнеме свеста кај граѓаните и да се залагаме за оваа хумана кауза“, изјави Фатмир Меџити, министер за здравство.

Трансформативна промена: Нов центар за трансплантација на хоризонтот

Со претстојното отворање на нов центар за трансплантација на хематопоетски матични клетки, поддржан со дарежливи 1 милион евра од САД, Клиниката за хематологија е подготвена за трансформативни промени. Клиниката предвидува лекување на минимум 50 пациенти годишно, проширувајќи го својот дофат не само на македонските пациенти, туку и на оние од околните региони.

Како заклучок, патувањето на донирање матични клетки е патување на издржливост, пожртвуваност и непоколебливо верување во потенцијалот да се спасат животи. Бидејќи клиниката ја дочекува новата ера со напредни капацитети, колективните напори на донаторите и здравствените работници ветуваат иднина каде што надежта ги надминува границите, една матична клетка во исто време.

Извор: 24mk