Во најновата студија на Светска здравствена организација се наведува дека од 29 до 44 милиони луѓе во Африка би можеле да бидат заразени со Ковид-19 во првата година од пандемијата, а од 83.000 до 190.000 би можеле да починат во истиот период.

Извештајот на СЗО е објавен откако почнаа да се укинуваат дел од рестриктивните мерки во најнаселената африканска држава – Нигерија, како и во Јужна Африка и во Брегот на Слоновата Коска.

СЗО наведува дека е можно инфекцијата со новиот коронавирус во Африка да биде присутна повеќе години.

Проекциите на СЗО се засноваат врз прогнозите од 47 држави во Африка со вкупно население од една милијарда луѓе. Во пресметките не се вклучени Египет, Либија, Тунис, Мароко, Еритреја, Сомалија, Судан и Џибути.