Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 156.017, бројката на оздравени пациенти е 150.263, на починати е 5.489, а бројот на активни случаи изнесува 265.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68789, Активни 97
Куманово 8910, Активни 29
Прилеп 8330, Активни 3
Тетово 7359, Активни 81
Битола 6310, Активни 0
Велес 5475, Активни 1
Гостивар 5202, Активни 19
Кавадарци 5156, Активни 1
Охрид 5023, Активни 4
Штип 4964, Активни 4
Струмица 4127, Активни 4
Струга 2985, Активни 4
Кочани 2795, Активни 3
Кичево 2605, Активни 8
Гевгелија 2196, Активни 1
Неготино 2184, Активни 0
Свети Николе 1525, Активни 0
Ресен 1234, Активни 0
Крива Паланка 1227, Активни 0
Радовиш 1161, Активни 0
Берово 1032, Активни 1
Делчево 973, Активни 0
Дебар 947, Активни 5
Виница 886, Активни 0
Пробиштип 789, Активни 0
Валандово 667, Активни 0
Богданци 494, Активни 0
Крушево 490, Активни 0
Демир Хисар 400, Активни 0
Демир Капија 396, Активни 0
Кратово 377, Активни 0
Македонски Брод 359, Активни 0
Пехчево 269, Активни 0
Македонска Каменица 249, Активни 0
Дојран 132, Активни 0