Трет ден по ред се намалува бројот на заразени од новиот коронавирус. Во Кина се потврдени 2.009 нови случаи, па вкупната бројка на заразени е 68.500, соопшти Националната здравствена комисија.

Стапката на смртност остана стабилна на 142 нови смртни случаи.

Бројот на смртни случаи во Кина од болеста COVID – 19, која предизвикува нов облик на коронавирусот, сега изнесува 1.665.

Опоравени се вкупно 9.419 луѓе и се пуштени од болница.

Повеќето од заразените се во градот Вухан – главниот град на централната кинеска провинција Хубеи, епицентарот на заразата.

Новинската агенција АП пишува дека кинеските претставници биле свесни за сериозноста на ситуацијата многу порано отколку што бројот на смртни случаи почна нагло да расте, што влијаело на тоа последиците да бидат помалку катастрофални.

Бројот на заболени почна да се намалува кога е усвоена новата методологија. Поради големиот број на заразени, новата методологија им овозможи на лекарите врз основа на преглед и снимање на белите дробови, потенцијалните случаи да ги третираат како потврдени, со што не е потребно да се чекаат резултатите од лабораторија.