Според последните информации на здравствените власти во Гостиварската општина нема регистрирани случаи на заразени од коронавирусот. Во домашна изолација се наоѓаат најмалку единаесет лица, кои кон крајот на февруари, со брачниот пар од Дебар патувале од Италија.

Според Јакуп Јакупи, директор на гостиварската болница во изјава за МИА нагласи дека единасетмината патници кои на 27. февруари патувале од Италија кон Македонија заедно со две лица кај кои е потврдено присуството на вирусот, во домашна изолација ќе бидат уште два дена (до 12 март). Кај нив изминатите денови не се појавиле симптоми, а при тестирањета се покажале како негативни на корона вирусот. Зависно од нивната состојба, како што нагласи Јакупи, како што рече Јакупи ќе се спроведуваат натамошни мерки.