Зголемен бројот на заболени од карцином на тироидната жлезда

Зголемен бројот на пациенти со карцином за на тиродина жлезда, дневно во Институтот за патофизилогија се прегледуваат и до 100 пациенти кои имаат проблеми со тиродината жлезда. Годишно и до…

Зголемен бројот на пациенти со карцином за на тиродина жлезда, дневно во Институтот за патофизилогија се прегледуваат и до 100 пациенти кои имаат проблеми со тиродината жлезда.

Годишно и до 20 илјади пациенти има на овој институт, половина од нив имат потреба од ехо. Во моментов на институтот има само два апарати.

На помош јапонската амбасада за институтот со грант за набавка на нов апарат за ултразвук за тиродина и вратна регија.

Докторите велат дека за појавата на автоимуните заболувања нема еден фактор, за нив е најважна навремената дијагностика.


Related Articles