Психолозите сметаат дека не е добра идеја да останете пријатели со поранешниот партнер. Зошто е тоа така?

Психотерапевтот Нина Атвуд, како една од причините зошто не треба да останете пријатели со поранешниот партнер ја наведува причината дека ќе продолжите да ги негувате чувствата кон него.

Многумина од вас остануваат пријатели со поранешните партнери бидејќи сметаат дека така ќе го преболат раскинувањето, но не се во право.

Сосема нормално е дека не сакате да ја изгубите личноста која премногу ви значи, но дружењето нема да ви биде од помош доколку сте тажни поради разделбата.

Освен тоа, ќе ви биде тешко да продолжите понатаму. Со оглед на тоа дека ќе бидете во негова близина, ќе размислувате за повторно смирување.

Кога парот ќе раскине, тоа обично е еднострана одлука, па доколку сметате дека тој/таа е сè уште вљубен во вас, не треба да му давате лажна надеж.

По раскинувањето се прашувате дали сте ја донеле вистинската одлука, па ова пријателство уште повеќе ќе ве збуни.

Освен тоа, кој би сакал да го гледа неговиот сакан како повторно се вљубува и започнува романтична врска?

Доколку сепак одлучите да останете пријатели, бидете подготвени да се соочите со овие непријатни ситуации.