Козјото млеко можеби има вкус на кој не сме навикнати, но според хранливоста, е далеку поздраво и подобро од кравјото млеко, кое е најлесно достапно во продавниците.

Козјото млеко е полесно сварливо од кравјото и има помалку алергени состојки. Според повеќе истражувања, неговата хемиска структура е најслична до мајчиното млеко, па затоа и се препорачува бебињата по одбивањето од доење да се дохрануваат со козјо, наместо со кравјо млеко.

Во традиционалната медицина се користи како помош при олеснување на симптомите на кардиоваскуларни нарушувања, како и против жолчни камчиња.

Козите често јадат кора од дрвја, па затоа нивното млеко е богато со силициум, минерал кој позитивно влијае врз кожата, ноктите и нервниот систем. Содржи и многу протеини, а што е најважно, има доста помал процент на лактоза споредено со кравјото.

Ова млеко е богато со состојки кои помагаат во обновување на коските, ги олеснуваат симптомите на остеопороза, го регулираат крвниот притисок, ја подобруваат работата на бубрезите и е препорачливо за оние кои страдаат од анемија и недостаток на железо.