Во текот на изминатите три децении, стапката на дијабетес се зголеми на глобално ниво. Запишаната стапка се зголемува паралелно со зголемувањето на стапката на дебелина и седечкиот животен стил. Повеќе од 50% од луѓето со дијабетес умираат од кардиоваскуларни заболувања. Борбата против дијабетесот е најефикасна – пред да се појави. Правилната исхрана и умерена физичка активност можат да помогнат во спречувањето на појавата на болеста и користете ја следната храна за да ги намалите нивоата на гликоза!
Кромид
Кромидот е разноврсна храна која има антибактериски и антивирусни својства. Се препорачува за сите дијабетичари, бидејќи научниците потврдија дека кромидот содржи манган и хром, елементи кои одржуваат правилно лачење и функција на инсулин. Кромидот помага во намалување на нивото на шеќер во крвта затоа што содржи голема количина сулфур и флавоноиди. На пациентите со дијабетес тип 2 се препорачува да имаат 100 гр кромид на ден.
Кале
Кале е моќна храна која помага во контролирање на гликозата во крвта на дијабетичарите. Содржи влакна во исхраната кои го намалуваат холестеролот и го одржуваат нивото на шеќер во крвта, што е значајно за лицата со дијабетес. Овој зелен, лиснат зеленчук е полн со протеини, растителни влакна и ниска калорична вредност. Избегнувајте пржење на кеale во путер или масло, со што ќе ги намалите неговите ефективни својства.
Лук
Овој моќен борец против многу болести има антифунгални и антибактериски својства. Се прашувате колку лук е доволно да се јаде за правилно да ги одрази сите придобивки од ова прекрасно растение? Со редовно земање три до четири пати на ден можете да го подобрите вашето здравје и, патем, да го намалите шеќерот во крвта. Варен лук е полесен за варење и може да го консумираат луѓе кои имаат проблеми со желудникот кога консумираат суров лук.