За да ги одржувате коските во стабилна густина, потребно е постојано да се грижиме за здравата искрана, но и потребниот внес на калциум во текот на денот.

 

Калциумот е најдобар и најздрав минерал за коските.Еве ги потребните количини според возраста и полот:

Тинејџери – 1,300 милиграма на ден

Возрасните под 50 години – 1,000 милиграми на ден

Жените над 50 години – 1,200 милиграми на ден

Мажите над 70 години – 1,200 милиграми на ден

Калциумот го има во млечните продукти, но и во зелените салати, млекото од соја, брокулите. Внесот на калциум е многу подобар доколку се внесува преку немлечните производи.