Многу билкари имаат навика да кажат дека попрво би поминале еден ден без храна отколку без чај. Ова можеби звучи екстремно, но само оние кои редовно консумираат чаеви знаат колку тоа може да ја подобри целокупната состојба на телото и здравјето.
Со редовно пиење чај се зголемува нивото на енергија, телото се детоксицира, а во овој случај не треба да се грижите за имунитетот кој на овој начин се зајакнува. Камилицата и нането се меѓу најпопуларните чаеви, но оние што ги разбираат растенијата препорачуваат во вашата домашна билна аптека да имате и невен, рузмарин, коприва, лаванда, жалфија и глуварче, кој е омилен чај на билкарите.
Денеска ќе зборуваме повеќе за копривата, која ја нарекуваат и „есенска инфузија“ токму затоа што ја подигнува енергијата и го зајакнува организмот, што е особено важно во преодниот период, односно за време на есента, што може да биде голем шок за тело по топлото лето.
Полна е со железо: Копривата содржи големо количество железо, а се класифицира како еден од најдобрите природни лекови против анемија. Покрај минералите од железо, богат е и со витамини Ц, К, минерали магнезиум, калциум, фосфор… Содржи и хлорофил, танини, слуз, каротеноиди. Копривата е најпозната како природен лек против анемија. Поволно делува на стабилизирање на шеќерот во крвта и благодарение на неговото диуретично дејство, на регулација на крвниот притисок. Го забрзува варењето и излачувањето на токсините од телото.
Детоксицира: По богатиот празничен оброк, чајот од коприва ќе ја прочисти крвта и ќе го зајакне организмот. Чајот најдобро се пие млак, незасладен и во мали голтки. Во чајот можете да додадете мед, сок од лимон и рендан ѓумбир. На овој начин дополнително ќе го зајакнете организмот и ќе го заштитите од разни инфекции кои демнат во зима.
Одличен е за црниот дроб: Во народната медицина копривата е многу широко користена: се користи за лекување на ревматски заболувања и гихт, црн дроб, слезина, болки во стомакот, акни и егзема, опаѓање на косата, варење, за запирање на крварење, главоболки, несоница и нервоза. Освен чај, користете коприви за да направите вкусни и здрави јадења како салати, супи и пити.