Совршено е вкусна, ја задржува својата мекост долго време и лесно се пакува – сето тоа ја прави пројата практичен оброк кој може да се сервира во секое време од денот или да се спакува како ужина. Кога наутро ќе послужите проја со јогурт, комбинирајте ја со сирење, кисело млеко или пак овошје. Навечер одлична е ако ја послужите со помасно сирење, шунка или други месни производи.

Како да направите брза проја со јогурт?

Состојки:

2 јајца
1 шолја масло
2-3 dl јогурт
1 чаша пченкарно брашно
малку сол
1 чаша бело брашно
1 прашок за пециво
лажица маргарин

Подготовка:

1. Јајцата се матат со миксер, па се додаваат течните состојки: маслото и јогуртот.
2. Во сад измешајте брашно, пченкарно брашно и прашок за пециво. Додадете лажица по лажица во претходно изматената смеса и матете цело време со миксер на мала брзина.
3. Стандардна тава за печење обложете ја со хартија за печење. Истурете ја смесата во неа и ставете ја во рерна загреана на 200 степени.
4. По 15 минути, пројата ќе добие златно кафеава боја. Со чепкалка проверете дали е испечена (ако не остане тесто на чепкалка, тоа е готово).

Послужете со сирење и зеленчук.