Познат слаткар открил дека покрај чоколадото, во слаткарниците често се користи и какао во прав.

Тајната е во техниката на „варење“ на какаото со вода или друга течност, која ги ослободува аромите и го подобрува вкусот на чоколадото.

За да ја користите оваа техника, загрејте течност (вода, кафе, млеко) до вриење и растворете го какаото во неа. Оставете го да се излади пред да го додадете во тестото. Овој процес ги отстранува грутките и му дава побогат вкус на колачот. Исто така, ако рецептот бара топено чоколадо, можете да додадете какао во прав во чоколадната и топлата течна смеса.

Сепак, оваа техника не е погодна за сите рецепти, како оние за кои не е потребна течност или кога путерот треба да се користи ладен. Исто така, не го заменувајте растопеното чоколадо со какао во прав во рецепти кои не го бараат тоа.