Повеќе пати до сега сме слушнале дека мастите се штетни за здравјето, зашто ги затвараат артериите, предизвикуваат здебелување, го зголемуваат ризикот од болести на срцето…
Меѓутоа британскиот кардиолог Асеем Малхотра го тврди всушност спротивното и не е единствениот.
Новото истражување покажува дека непријател број еден за вашето тело е шеќерот, а Малхотра тврди дека полномасните произвди се добри за здравјето.
Исто така наведува дека постојат бројни докази кои покажуваат дека исхраната која вклучува полномасни млечни производи штитат од срцеви болести и од дијабетес од типот 2.
Доктор Асеем ги охрабрува своите пациенти да јадат масти, но да избегнуваат „light“ производи.
Објаснува дека сите производи кои наводно го намалуаат холестеролот го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања и додава дека мастите не се главните виновници за здебелувањето.
– Избегнував полномасни производи, тренирав, но сепак пак имав сало на стомакот. Тогаш почнав да го истражувам влијанието на мастите на здравјето, вели докторот.
Тој тврди дека најголема опасност за здравјето е шеќерот, а со него се согласува професотот педијатар Роберт Лустиг.