Во Бугарија се регистрирани најголем број смртни случаи од коронавирусот во еден ден, откако од Ковид-19 починале 334 лица. Повеќе од 8.500 пациенти со коронавирус се во болница, од кои 734 се на одделенија за интензивна нега.

– Потврдени се 5.286 нови случаи на инфекција со коронавирус, што е помалку од рекордот на крајот на октомври, пренесуваат светските медиуми.

Бугарија има најниска стапка на вакцинација против коронавирус во Европската унија и моментално се бори со четвртиот бран на пандемии. Податоците покажуваат дека повеќе од 250.000 примиле најмалку една доза од вакцината од 21 октомври, кога беа воведени пропусниците за Ковид.

Минатиот месец беа воведени пропусници за Ковид за повеќето затворени простори, како дел од напорите да се спречи ширењето на вирусот и да се забрза вакцинацијата, бидејќи само 30 отсто од возрасните бугарски граѓани во моментов се целосно вакцинирани.