Многу истражувања покажаа за добротворноста која ја има овој чај и неговото влијание за оддржување на здрав организам особено во текот на зимскиот период.

– Хибискусот има силно антибактериско дејство, одобено кога се работи за бактерии како ешерихија коли, а покрај тоа може да ја оддржува цревната флора под контрола.

– Богат е со полифенолим, единица која е утврдено дека помага при превензија од рак. Исто така, хибискусот го потпомага растот на здрави келии во организмот, што може да има позитивно дејство кај лицата кои почнале со хемотерапија.

– Богат е со антиоксиданси, соединување кое се бори против слободните радикали во организмот кои можат да поттикнат развој на келиите од рак. Концентрацијата на антиоксиданси во хибискусот е доволна да се ослободат слободните радикали во организмот, дури до 92%.

– Помага во чувањето на крвните зрнца, но и артериите, покрај тоа што содржи соединувања кои ќе ја прочистат крвта и со тоа ќе спречат зголемување на мастите во крвните келии и артериите, и ќе го спречи развојот на многу опасни болести на кардиоваскуларниот систем. Забележано е дека личностите кои пијат хибискус подолг временски период, го подигнуваат нивотот на добар холестерол.

Кога веќе се знае ви останува едно решение само, повикајте ја најблиската пријателка и поделете шоља топол чај од хибискус, зар не?