Сите знаеме дека за нашето здравје е исклучително важно да се конзумира доволно вода. Меѓутоа, постојат случаи (иако малку) во кои течноста не се препорачува. BrightSide ни дава некои од нив.

  • Пред спиење

Дали имате навика да пиете многу вода пред спиење? Тоа не е добра идеја. Еден несакан ефект се јавува наутро, кога нашето лице и екстремитети се отечени.

  • Пред, за време и по оброци

Не е препорачливо да се земаат течности во било кој од овие три случаи. Ова може да доведе до вознемиреност на желудникот. Студената вода и алкохолот може да ги влошат работите.

  • Кога ќе се подлутиме

Никогаш не треба да го “гасиме огнот” во устата од жешки пиперки со вода. Тоа воопшто нема да ни помогне, па дури може и да ги влоши работите. Во овој случај, нашиот најдобар пријател е млеко.

  • Директно од цревото

Мора да имате жед кога ќе ја наводнувате градината, растенијата или тревникот. Во овој момент, најблискиот извор на вода во тоа време – градинрското црево. Да, но мајте на ум бидејќи дел од тоа може да биде опасно за нашето здравје.