Се што до сега ви зборувале за сланината заборавете, бидејќи сланината за 2018 година е прогласена за супер храна.

Веќе години наназад се слушаат приказни дека треба да се избегнува свинско и црвено месо, но оваа година таквите тврдења заминуваат во заборав бидејќи сланината е на листата на здрава исхрана за 2018 година.

Експертите до неодамна сметаа дека сланината го зголемува притисокот и ризикот на срцевиот удар, но оваа година таа е прогласена за супер храна.

Експертие велат дека навистина е здраво да се јаде сланина но во умерени количини, но бидете внимателни при купување и купувајте само проверена сланина која не содржи опасни нитрити.

Сланината е одличен извор на протеин, аминокиселина и ја стимулира изградбата на мускулното ткиво.