Портпаролот на Комисијата за заразни болести, д-р Злате Мехмедовиќ, денеска напладне ќе одржи состанок на кој ќе се дискутира за моменталната епидемиолошка состојба во Македонија. На денешниот состанок сите препораки или заклучоци кои ќе се донесат ќе бидат веднаш споделени, посочи вчера Мехмедовиќ.

– Комисијата за заразни болести ќе се состане утре во 12 часот и на состанокот ќе видиме за што ќе се разговара. Ќе се дискутира за епидемиолошката состојба или препораките ќе бидат донесени на утрешниот состанок, во форма на препораки или заклучоци и ќе бидат споделени веднаш по состанокот, изјави Мехмедовиќ.

Комисијата за заразни болести на последната седница не донесе дополнителни рестриктивни мерки. На тој состанок, Комисијата апелираше до граѓаните да внимаваат на сопственото здравје, да избегнуваат посети во затворени и непроветрени простории, освен кога тоа е неодложно. Во такви случаи се препорачува носење заштитна маска и одржување дистанца.

Остануваат да важат мерките за задолжително носење заштитна маска во јавниот превоз, здравствените установи, аптеките и установите за згрижување на возрасни лица и лица со попреченост.