Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 209.971, бројот на оздравени пациенти е 194.346, на починати е 7.354, а бројот на активни случаи изнесува 8.271.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 91737, активни 3775
Куманово 12662, активни 323
Тетово 11234, активни 196
Прилеп 9898, активни 419
Битола 8138, активни 630
Гостивар 8045, активни 44
Велес 7111, активни 350
Кавадарци 6686, активни 344
Штип 6431, активни 220
Охрид 6296, активни 237
Струмица 5981, активни 111
Кичево 4190, активни 96
Струга 3876, активни 57
Кочани 3838, активни 230
Гевгелија 2693, активни 142
Неготино 2501, активни 86
Свети Николе 2072, активни 73
Крива Паланка 1816, активни 167
Радовиш 1676, активни 79
Ресен 1660, активни 90
Дебар 1453, активни 3
Берово 1329, активни 57
Делчево 1287, активни 117
Виница 1129, активни 45
Пробиштип 1092, активни 55
Валандово 882, активни 26
Кратово 727, активни 76
Богданци 616, активни 30
Крушево 571, активни 24
Демир Хисар 562, активни 83
Македонски Брод 483, активни 4
Демир Капија 419, активни 10
Македонска Каменица 387, активни 55
Пехчево 336, активни 12
Дојран 157, активни 5.