Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 275.637, бројот на оздравени пациенти е 254.340, на починати е 8.533, а бројот на активни случаи изнесува 12.764.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 125960, Активни 6834

Куманово 15188, Активни 499

Битола 13199, Активни 964

Прилеп 12945, Активни 486

Тетово 12659, Активни 422

Кавадарци 9294, Активни 474

Гостивар 8927, Активни 239

Велес 8660, Активни 287

Охрид 8091, Активни 316

Штип 7626, Активни 153

Струмица 7420, Активни 274

Кичево 5040, Активни 211

Кочани 4720, Активни 135

Струга 4458, Активни 155

Гевгелија 3887, Активни 181

Неготино 3294, Активни 171

Свети Николе 2495, Активни 91

Ресен 2433, Активни 170

Радовиш 2335, Активни 117

Крива Паланка 2249, Активни 72

Делчево 1817, Активни 79

Берово 1655, Активни 20

Дебар 1517, Активни 25

Валандово 1421, Активни 83

Виница 1314, Активни 37

Пробиштип 1263, Активни 17

Богданци 926, Активни 75

Кратово 893, Активни 26

Крушево 828, Активни 22

Демир Хисар 785, Активни 33

Македонски Брод 656, Активни 40

Македонска Каменица 513, Активни 21

Демир Капија 503, Активни 18

Пехчево 435, Активни 12

Дојран 231, Активни 5