1. Алги

Најдобри се како прилог зеленчук. Содржат витамини Ц и Б, т.е. влакна кои даваат чувство дека сте сити. Витаминот Б има важна улога за метаболизмот.

  1. Јаболка

Освен витамин Ц, содржат и лесно варливи јаглени хидрати и пектин кои помагаат во намалување на нивото на холестерол.

  1. Горка диња

Денес се користи за третман на дијабетес. Според истражувањата во телото го активира лачењето на хормон кој се создава во масното ткиво и кој заедно со останатите хормони влијае на регулирање на чувството на глад и ситост.

  1. Колин

Телото го произведува самостојно во доволна количина, а дополнително се внесува со консумација на јајца и соја. Ги разградува мастите и го забрзува процесот на слабеење.

  1. Хром

Еден од најважните елементи во траги кои треба да се внесува редовно. Недостиг на хром го попречува користењето на глукозата.

  1. Прескокната вечера

Без вечера ќе постигнете хормонална рамнотежа и полесно разградување на масното ткиво.

  1. Аминокиселини

Триптофан, фениланалин, леуцин, лизин, треонин – се клучни аминокиселини кои се внесуваат во телото преку исхраната. Ги има во рибата (посебно во туна), лешниците, месото, оризот, гравот, млекото, јајцата и компирите.

  1. Спорт

Било кој вид телесна активност е подобра за духот и телото од само седење и лежење.

  1. Користете го мозокот

Концентрираната работа е напорна за мозочните клетки, но поттикнува трошење калории.

  1. Грејпфрут

Топи масти, а најголем ефект се постигнува кога консумираме грејпфрут кој не е потполно созреан.