Прекумерното изложување на сончева светлина особено кога се користат антибиотици може да ги зголеми ефектите од сонцето. Некои лекови содржат соединенија кои, активирани со UVA зрачење, можат да ги оштетат клеточните мембрани и во некои случаи, ДНК. Последиците може да бидат сериозни изгореници од сонце на изложени делови од телото. Во ретки случаи, лековите исто така можат да предизвикаат алергиска реакција на изложување на сонце, предизвикувајќи осип што може да го покрие целото тело.

Некои антибиотици во комбинација со изложување на сонце може да доведат до фотосензитивност, односно чувствителност на ултравиолетовите зраци. Постојат два вида фотосензитивност: фототоксична и фотоалергиска реакција.

Фотоотоксични реакции се јавуваат кога нова хемикалија во нашето тело комуницира со УВ зраци. Резултатот е осип на кожата што изгледа како сериозно изгореници од сонце, кои обично се развиваат во рок од 24 часа по изложувањето на сонце.

Фотоалергиските реакции се јавуваат и како несакан ефект на некои лекови, но тие можат да се појават и поради хемикалии кои се наоѓаат во козметиката и кремите за сончање. Со овој тип на реакција, обично се потребни неколку дена за да се развие осип по изложување на сончева светлина.

Најдобар начин да ги спречите симптомите на фотосензитивност е да го ограничите времето поминато на сонце. Луѓето чувствителни на светло секогаш треба да користат крема за сончање кога се на отворено. Покривањето и заштитата на кожата, исто така, може да спречи проблеми. Носете капи, очила за сонце и кошули со долги ракави изработени од природни материјали. Овие едноставни совети можат да помогнат да се заштити вашата кожа.